До 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди

 


Григорій Сковорода: український мандрівний філософ 

 «Мало можна вказати таких народних постатей, якою був Сковорода і яких би так пам’ятав і поважав народ. На всьому обширі від Острогозька до Києва у багатьох будинках висять його портрети. Його мандрівне життя є предметом оповідань і легенд…» 

М. Костомаров

Григорій Савич Сковорода (1722 - 1794) – видатний український просвітитель, філософ і поет. Народився на Полтавщині в сім’ї козака. Здобув освіту у Київській академії. Перервавши навчання, співав у придворній капелі в Санкт-Петербурзі. Побував у кількох європейських країнах. В 1753 р. викладав поетику та етику в Переяславському колегіумі, 1759 -1764 рр. – в Харківському колегіумі. Через переслідування за демократизм і наукову самостійність у викладанні залишив педагогічну діяльність і з 1969 р. до кінця життя залишався мандрівним учителем. Саме на цей час припадає створення ним найголовніших філософських праць і поезій. Серед літературних творів найпопулярнішими була збірка «Сад божественних пісень» та «Байки харківські». У педагогічних поглядах Сковороди віддзеркалилися основні напрями прогресивної педагогіки: гуманізм, демократизм, висока моральність, любов до батьківщини й народу. Головним педагогічним принципом Григорій Савич вважав виховання природних здібностей людини, проголошував ідею природного виховання. Великого значення надавав вихованню любові до праці, самодіяльності учнів, керівній ролі батьків і вчителів. Обстоював загальнодоступне, безплатне навчання для всіх верств населення. Григорій Сковорода сповідував філософську концепцію «двох натур» - видимої (створена Богом) і невидимої (Бог). Світ він поділяв на три частини: великий (макрокосмос), малий (мікрокосмос) і символічний (Біблія). У центрі вчення Сковороди – другий світ, тобто людина. Похований Григорій Савич Сковорода у с. Пан-Іванівці (нині с. Сковородинівка) на Харківщині. Духовна спадщина Сковороди, що увібрала передові ідеї ХVIII ст., зайняла почесне місце не тільки в історії української, але й в історії світової культури.

Стаття Андрія Содомори "Стежками сковородинської радості"



Немає коментарів:

Дописати коментар

  10 фактів про Україну Україна - найбільша в Європі країна за територією. Її дива справді вражають. 1.Найвідоміша у світі   колядка , с...